Udstilling på Kirsten Kjærs Museum 8.5. – 24.9. 2023

Udstillingen Trækfugle er en del af Open Call i anledning af Kunsthistoriker Hanne Abildgaards Monografi Kirsten Kjær. Menneskemaler. 4 kunstnere vandt hver en udstilling på museet denne sommer.

Kirsten Kjærs Museum

“I sporet på Kirsten Kjær” Open Call efterår 2023

Kirsten Kjærs Museum udskrev i efteråret 2022 et Open Call. Blandt de indsendte forslag valgte museet fire kunstnere til at skabe udstillinger, der tager afsæt i Kirsten Kjærs liv og/ eller hendes ouvre – “I sporet på Kirsten Kjær”.

Lørdag 5. august er der fernisering på TRO PÅ DEM SELV ! af Mette Kit Jensen og Trækfugle af Bodil Brems.

– 15:00 15:20 15:40 16:00 16:30

Åbning af Open Call efterår 2023
Performance. Mette Kit Jensen laver performancen TRO PÅ DEM SELV ! Artist Talk. Bodil Brems fortæller om sin udstilling Trækfugle
Vin/vand

– 18:30 Tango i Koncertsalen. Tango DJ: Bodil Brems. Forestilling og dans

TRO PÅ DEM SELV ! af Mette Kit Jensen består af en ruminstallation samt en performance, der bliver fremført på åbningsdagen. Værket kredser om kvinder, som forlader hjemegnen, ikke stifter familie, men forsøger at sprænge sociale rammer og skabe sig nye muligheder.

Mette Kit Jensen skriver:

Jeg tager udgangspunkt i min ugifte moster fra Nordjylland, som rejste til København og blev syerske hos Yves Saint Laurent på Strøget og i min egen rejse fra Københavns Vestegn til kunstakademiet i Hamburg og videre ud i verden.

Værket handler om adgang til – og aftryk i verden i forskellige årtier og relaterer sig således også til Kirsten Kjær, som – om nogen – dementerede enhver forventning om kvinders opførsel.

Installationen der består af skulpturer i form af kæmpestore træknapper og et par sko med tekster under sålerne, samt en rekonstruktion af min mosters hjemmelavede tekstværk, samler sig i en oplæsnings-performance på åbningsdagen – som også involverer publikum i, at hjælpe den kvindelige kunstner med at holde balancen.

Udstillingen har modtaget støtte fra Statens Kunstfond. https://mettekitjensen.dk/

I maleriudstillingen Trækfugle mødes Bodil Brems med Kirsten Kjær gennem to temaer: Vinden i landskabet og blomsterne. Der vil indgå værker fra begge i udstillingen.

Bodil Brems skriver:

Egnen har få og små blomster. De giver en umiddelbar glæde, en mildhed til det karrige landskab. De må have inspireret hende gennem opvæksten.

Vinden i Thy drejer træerne i uventede former – et vindens portræt – den er en følgesvend, et livsvilkår og ople- ves ofte som modvind. Den giver en sejhed, stædighed og energi, og præger mennesker, som den præger træer – måske bliver man afhængig af modstand.

Trækfugle flyver ud og vender tilbage – længes ud og længes tilbage – lærer modstanden, modvinden at kende, og bruger medvinden – Kirsten længtes ud og længtes tilbage – det vækker genklang. https://bodilbrems.dk/

At invitere via OPEN CALL er et nyt tiltag for Kirsten Kjærs Museum; etableret i kraft af en øget opmærksomhed om male- ren Kirsten Kjær. I juni 2023 nyudkom en forskningsbaserede monografi “KIRSTEN KJÆR. MENNESKEMALER”, der er skrevet af kunsthistoriker mag. art. Hanne Abildgaard, udgivet hos Strandberg Publishing og finansieret af 15. Juni Fonden. At den hidtil oversete maler Kirsten Kjær hermed indskrives i kunsthistorien er intet mindre end et kvantespring for både Kjær og hendes museum. Bogen er dog også et vægtigt bidrag til synliggørelsen af generationers oversete kvindelige kunstnere samt direkte anledning til det tematiske omdrejningspunkt: “I sporet på Kirsten Kjær”.